Transformació i Educació: el mite de Pigmalió

Des de fa dies escoltant per tot arreu noticies vinculades al docent: el sistema Educatiu necesita relleu generacional, ja que un de cada tres docents té més de 50 anys. (Segons OECD a l’informe Talis);  o de Tweet que relacionava la necessitat dels docents de més de 40 anys en millorar la seua formació en tics, així com la conferència oferida per  María Carme  Boqué a l’acte de presentació del Pla de formació per professorat no universitari de la Universitat de València el dijous 14 de gener…tot em porta a un punt…….El nexe en comú és evident!!

El docent és noticia: per desprestigiar-lo com les darreres dècades des de molts sector, o per intentar recuperar la seua acció. Estic segura que tothom recorda a un docent al llarg de la seua formació….i potser per això molt de nosaltres un dia van triar mesurar els anys per cursos,de setembre a setembre, com docent. D’alguna forma aquell docent que recorden va convertir-nos en el seu Pigmalió.

Som conscients del poder transformador que podem exercir?. I no parle només dels alumnes, sinò sobre nosaltres mateixos i per ampliació als nostres companys de claustre….Només cal llegir diferents post, Tweets, conferències que per tot arreu intenten “Renovar l’acció docent”,determinar les millors pràctiques que fan que els alumnes desenvolupen competències, sí, i dic competències de “com fer” i no continguts exclusivament. Escoltem parlar de metodologies actives com Flipped Classroom, Aprenentatge Basat per Proyectes, el concepte d’aprenentatge personalitzat, E-learning, la importància de la Neurociència, Intel:ligències múltiples, la importància de la Creativitat i evidentment tot això amb lús potent de la tecnologia que ens ofereix justament el complenent de maridatge que anem agafant d’ací o d’allà amb un objectiu: desenvolupar les fortaleces dels nostres alumnes. Competències com: cola·laboració, aprendre a aprendre, Creativitat són ja les més demandades pel món de les gran corporacions.
Però ens preocupem de les nostres fortaleces? ens preocupem de la nostra formació continua? fem per compartir amb altres mirades del claustre? d’altres claustres? d’arreu del món?. Cadascú de nosaltres tenim una resposta única que ens defineix, totes elles vàlides, perque com els nostres alumnes, nosaltres també som unics, amb unes determinades fortaleces que hem de continuar desenvolupant, amb les eines que tinguem al nostre abast , o millor encara, creant-les amb la determinación que al llarg del nostre camí trobarem companys d’aventura, perquè sempre hi ha algú més amb la mateixa necessitat.

compartida a Twitter

compartida a Twitter

Una vegada pressa la decisió de començar a caminar, de trobar la teua tribu com ens comenta Sir Ken Robinson al seu llibre “El Element”, començar pel més senzill com pot ser la formació no formal a Twitter. Al llarg de diferents dies pots trobar un munt de Twitter Xats que parlem sobre Educació, de molts temes diversos, però amb la base de compartir, aprender d’una forma no formal, entre iguals a partir d’una interacció directa. Alguns exemples internacionals #AussiEDu #sunchat #edchat, #nt2t #nt2tEU o el #Xatac5 que està en català, que des de fa un any setmanalment presenta un tema vertebrador amb preguntes, buscan la interacció dels participants, i sobretot el fet de compartir idees, activitats oferint un espai de col·laboració als participants. comenceu a participar al món de Twitter com eina de desenvolupament professional, vos sorprendrerà. També hi ha milers de Mooc organitzats per universitats, cursos on-line des del diferents institucions…el coneixement mai ha estat més a l’abast dels interessats.
IMG_20160109_160253

Aprendre a Aprendre per una generació que va ser educada valorant la memorització(justament aquella que necessitarà una renovació generacional d’ací no res)dels)…aquest podria ser el nostre major repte, encara que caldria reformular la competència per: Desaprendre per aprendre, o millor dit; “Desaprendre per transformar-se”, per alliberar l’energia necessària per ser le nostre propi motor de desenvolupament professional i personal. Amplia la teua zona de confort, és on passen experiències màgiques, com donar el poder Pigmalió.
IMG_20160116_155452

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s